Označovanie alergénov
Niekedy Európska Únia zavedie celkom užitočné nariadenia. Celkom určite je pre nás tomu tak aj v prípade smernice Európskeho Parlamentu o označovaní potravín, ktorá sa pretavila do výnosu Ministerstva Zdravotníctva SR. Hovoríme o predpise, ktorý upravuje označovanie potravín uvádzaných do obehu pre konečného spotrebiteľa, ako aj pre reštaurácie, nemocnice, jedálne a ostatné zariadenia spoločného stravovania. Uvedený predpis prikazuje uviesť pre spotrebiteľa informáciu či a akú zložku obsahuje, ktorá by mohla spôsobiť alergickú reakciu. Potraviny sú rozdelené do 14 tich skupín a každá skupina je číselne označená:
- Obilniny obsahujúce lepok ( t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, pšeno) a výrobky z nich, okrem:
- pšeničných glukózových sirupov vrátane dextrózy
- pšeničných maltodextrín
- jačmenného glukózového sirupu
- Kôrovce a výrobky z nich
- Vajcia a výrobky z nich
- Ryby a výrobky z nich, okrem:
- rybacej želatíny, používanej ako nosič vitamínov alebo karotenoidných prípravkov
- rybacej želatíny alebo rybacieho oleja používaných na čírenie piva a vína
- Arašidy a výrobky z nich
- Sójové zrná a výrobky z nich
- Mlieko a výrobky z neho
- Orechy, t.j. mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy, queenslandské orechy a výrobky z nich
- Zeler a výrobky z neho
- Horčica a výrobky z nej
- Sezamové semená a výrobky z nich
- Kysličník siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg, vyjadrené ako So2.
- Vlčí bôb a výrobky z neho
- Mäkkýše a výrobky z nich
zdroj: "http://www.laktoza.sk/oznacovanie-alergenov-v-restauraciach" dňa:11.12.2014